Hög kompetens är utan tvekan kritiskt för framgång i ett högpresterande team – men utan tillit kommer den sällan till sin fulla rätt. Tillit är den faktor som avgör om ett samarbete accelererar – eller stagnerar.
I boken “The Five Dysfunctions of a Team” beskriver Patrick M. Lencioni brist på tillit som den första och mest grundläggande dysfunktionen i ett team – när tilliten saknas kollapsar resten av samarbetet.
Tillit skapar en högpresterande miljö där teamet kan frigöra och maximera sin kollektiva intelligens*. Dialogerna berikas, vi vågar utmana varandra och allas kompetens nyttjas fullt ut. När tilliten är stark ökar innovationsförmågan, produktiviteten och engagemanget, medan brist på tillit leder till osäkerhet, dolda agendor och ineffektiva team. Tillit är en kollektiv kraft. Den skapas genom hur vi interagerar, hur vi kommunicerar och hur vi håller våra löften. I team med hög tillit stöttar medlemmarna varandra, är transparanta och arbetar fullt ut tillsammans för de gemensamma målen – medan ett team utan tillit ofta utvecklar protektionism och revirtänkande.
Tillit kan utvecklas och stärkas genom medvetna handlingar och konkreta beteenden. I den bästsäljande boken ”The Thin Book of Trust” identifierar Charles Feltman några avgörande nycklar att jobba på – för att bygga tillit i team:
- Att vara ärlig och genuin i sina avsikter och handlingar.
- Att hålla löften och vara konsekvent i sina åtaganden.
- Att ha kunskap och förmåga att leverera på vad man lovar.
- Att visa omtanke för andras, inte bara sig själv.
En självförstärkande spiral
Tillit byggs upp i kombination med öppenhet. Tillit är en förutsättning för att individer ska våga vara helt öppna med varandra. Samtidigt är det just öppenheten som skapar trygghet och stärker tilliten. Så tillsammans skapar de en självförstärkande spiral. Det som gör denna dynamik så kraftfull är att öppenhet är ett beteende som vi aktivt kan välja, medan tillit är ett tillstånd som uppstår som en effekt av öppenheten. Genom att medvetet agera öppet – exempelvis genom att dela information, våga erkänna misstag och lyssna på andras perspektiv – startas en positiv spiral där förtroendet succesivt växer i gruppen. Graden av tillit och öppenhet som existerar mellan gruppmedlemmarna kallas relationsdjup. Ju mer komplexa och utmanande uppgifter ett team har, desto mer relationsdjup behövs för att samarbetet ska bli effektivt. Ett team som vill prestera på hög nivå behöver därför aktivt arbeta med att bygga öppenhet och tillit.
Tillit är inte något abstrakt – det är något som utvecklas tillsammans genom rätt beteenden och leder till högpresterande team och arbetskulturer.
Vad är din erfarenhet av att jobba tillsammans i ett team med – eller utan – tillit?
Källor:
- Lencioni P. M, (2002), The Five Dysfunctions of a Team
- Feltman C, (2024), The Thin Book of Trust
- Wendelheim A, (1997), Effectiveness & Process in Experiential Group Learning.
- Wheelan S, (2016), Creating effective teams
*Om du är nyfiken på kollektiv intelligens rekommenderas inlägget “Vad är kollektiv intelligens – och varför är det avgörande för organisationers framgång?” som du finner här: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:ugcPost:7275755951020765185/
Du hittar fler av våra artiklar här: https://drive.se/vara-insikter/
Om du vill se vad vi publicerar löpande på LinkedIn kan du se det här: https://www.linkedin.com/company/drive-management/