Vad är Organizational Behavior Management (OBM)?

Vad är Organizational Behavior Management (OBM)?

Även när vi vet vad vi borde göra, kan det vara svårt att få till det i praktiken. Det gäller inte bara i våra personliga liv - utan också i organisationer. Strategier och planer kan vara felfria på pappret, men det är det dagliga beteendet som avgör om förändring verkligen sker. Här kommer Organizational Behavior Management (OBM) in i bilden.
Ladda ned

Trots ett gediget forskningsunderlag är det många som undrar: Vad är OBM, Organizational Behavior Management? OBM är en vetenskapligt beprövad metod för att systematiskt utveckla de beteenden som leder till de resultat vi vill uppnå i vår organisation. Genom att fokusera på vad människor faktiskt gör och vilka konsekvenser som driver deras agerande, skapar OBM en direkt länk mellan strategi och handling.

OBM har sina rötter i beteendeanalysen, en disciplin utvecklad av B.F. Skinner, en av de mest inflytelserika beteendevetarna genom tiderna. Under de senaste decennierna har OBM vidareutvecklats av forskare som Aubrey Daniels, Judith L. Komaki och Timothy Ludwig. Och idag är det en fundamental metod inom modern förändringsledning. Låt oss gå igenom vad är OBM, Organizational Behavior Management är.

Hur fungerar OBM?

OBM bygger på insikten att vi inte alltid gör det vi vet är rätt att göra. Utan våra beteenden styrs främst av dess konsekvenser – där vi tenderar att upprepa det som leder till positiv förstärkning och minskar beteenden som inte förstärks eller leder till negativa konsekvenser. Det är med andra ord konsekvenserna av våra handlingar som styr vad vi faktiskt gör, snarare än vår förståelse och kunskap om vad vi borde göra.

En av de viktigaste modellerna inom OBM är ABC-modellen. ABC-modellen hjälper oss att förstå varför vi gör det vi gör och är en avgörnade nyckel till att lyckas förändra beteenden:

  • Antecedents (Aktiverare): Det som sker innan ett beteende. Exempel: En försäljningschef säger: “Idag ska vi endast ringa till nya kunder!” eller en förälder säger: “Häng upp jackan på kroken!”

  • Behavior (Beteende): Själva handlingen. Exempel: Säljaren lyfter luren och ringer en ny kund, eller barnet hänger upp jackan.

  • Consequence (Konsekvens): Det som sker efter beteendet och som påverkar om det upprepas. Exempel: Säljaren gör en ny affär, får beröm och blir motiverad att fortsätta, eller barnet får en positiv kommentar och hänger upp jackan nästa gång också.

Genom att designa arbetsmiljön så att rätt beteenden förstärks av positiva konsekvenser, skapar OBM hållbara förändringar och leder organisationen mot sina mål.

Varför är OBM avgörande i organisationer?

John Kotters klassiska forskning visar att cirka 70 % av alla förändringsinitiativ misslyckas – ofta för att medarbetarnas beteenden inte förändras i linje med strategin. OBM erbjuder en lösning på problemet. Om vi vill förverkliga våra strategier behöver vi göra det där förändring faktiskt sker – i våra dagliga beteenden. Det handlar i grunden om att göra tre saker:

  • Identifiera vilka konkreta beteenden som mest driver önskade resultat.
  • Skapa system som förstärker rätt beteenden så att de blir en vana.
  • Mäta och följa upp beteenden, helst i realtid.

De som skiljer angreppsättet mot hur många förändringsarbeten drivs är framför allt två saker. 1) Att fokusera på orsak (beteende) mer än på effekt (mål) samt 2) att jobba med positiva konsekvenser och inte förlita sig på endast information och utbildning.

OBM kallas ibland för den saknade länken i Lean och Six Sigma. Medan dessa metoder fokuserar på att optimera processer, hjälper OBM människor att genomför de beteenden som krävs för att skapa bestående förändring. Genom att kombinera OBM med Lean och Six Sigma skapas effektiva processer som blir en naturlig del av det dagliga arbetet.

OBM ger oss verktyg att skapa en förändring där rätt beteenden blir enkla, naturliga och hållbara.

Helt enkelt genom att göra det lätt att göra rätt – och bli bättre!


Källor och tips på vidare läsning

  • Ludwig, T.D. & Laske, M. A. (2023) – The Science and Best Practices of Behavioral Safety
  • Andersson, L.E. (2019) – OBM-boken: Psykologi för ledare
  • Braksick, L.W (2007) – Unlock Behavior, Unleash Profits: Developing Leadership Behavior That Drives Profitability in Your Organization
  • Daniels, A. (2000) – Bringing Out the Best in People: How to Apply the Astonishing Power of Positive Reinforcement
  • Komaki, J. (1998) – Leadership from an Operant Perspective
  • Kotter, J. (1996) – Leading Change

Du hittar fler av våra artiklar här: https://drive.se/vara-insikter/

Om du vill se vad vi publicerar löpande på LinkedIn kan du se det här: https://www.linkedin.com/company/drive-management/