Vår motivation påverkas av hur vi upplever vår kompetens, vårt självbestämmande och vår sociala meningsfullhet. Åtminstone enligt teorin SDT (Self Determination Theory). Hur påverkas dessa tre faktorer av en allt mer digital vardag? En relevant fråga att ställa sig.

Nya förutsättningar för motivation!

En uppkopplad vardag ger helt nya förutsättningar för lärande, självbestämmande och social meningsfullhet. Tillgängligheten till kompetensutveckling har ökat lavinartat. Webinars, podcasts och white papers är oändliga källor till kompetens och de är aldrig mer än några klick bort.

Att arbeta när och varifrån man vill är idag en verklighet för många. Långt ifrån alla – men för fler och fler. Vi jobbar på tåget, caféet, favoritfåtöljen hemma eller på den plats som känns bäst i det aktivitetsbaserade kontoret. Kan detta ha motiverande effekter. Absolut!

Och när det gäller att skapa social meningsfullhet så har vi fått helt nya möjligheter. Vi kan enkelt visa vårt stöd för frågor vi tycker är viktiga, gå med i grupper som stärker vår identitet och påverka allt från finalen i Let’s dance till resultatet för börsnoterade storföretag.

Mycket talar för att det har blivit enklare att själv ta ansvar och skapa sig en motiverande vardag.

Får det några negativa effekter på motivationen?

Vilka negativa effekter kan en uppkopplad vardag ha på vår motivation? Innan du läser vidare föreslår jag att du tar dig en funderare på hur den uppkopplade vardagen påverkar just din motivation. Vilka känslor väcker notiserna i din iPhone? Hur reagerar du när du ser hur enastående sociala alla dina Facebook-vänner är? Hur fri eller fast upplever du att den ständiga tillgången till arbete får dig att känna?

Nog finns det både motivationshöjande och sänkande sidor av det digitala myntet.

1. Blir man sämre när andra blir bättre?

I en uppkopplad vardag är exempelvis köpare av varor och tjänster oändligt mycket mer pålästa än tidigare. Kan det leda till  att säljare på sina håll upplever sin kompetens så begränsad att den blir ett motivationssänke? I en uppkopplad vardag är det köparen och inte säljaren som är experten.

2. Inga närvarokrav men alltid tillgänglig

När vår tillgänglighet inte längre är beroende av fysisk närvaro riskerar vi att alltid vara tillgängliga. Helt plötsligt flyttar kunden in i mitt vardagsrum och chefen åker med på charterresan till Mallis. Vår möjlighet att få total kontroll över vår egen tid genom att dra oss undan och skapa fysisk distans till omgivningen har begränsats. Vilket i sin tur kan påverka vår upplevda grad av självbestämmande.

3. Jösses vad alla andra gör mycket gott och vilket socialt liv de har!

I takt med att omgivningens vardagsskildringar, ibland rejält sminkade i jakten på fler likes, publiceras rakt framför våra ögon förflyttas gränserna för vad som kan anses vara normalt. Om vi ständigt jämför oss med vår digitala omgivning och alla heroiska bedrifter som delas där är det lätt få mindervärdeskomplex.

Self Determination Theory – en av många teorier att utgå ifrån

Nåväl, den uppkopplade vardagen är ju redan här och den påverkar vår motivation på många olika sätt. Så om ni inte har gjort det förut, fundera på hur du och din organisation bidrar till ökad motivation i en mer och mer uppkopplad värld. En av många teorier att utgå från kan vara Self Determination Theory.